În Liga a 2-a din Bosnia-Herțegovina există echipa de fotbal FK Romanija Pale. Ocupă locul al 4-lea, la 5 puncte de liderul FK Laktasi, după ce în etapa a 15-a s-a impus cu 2-0 în deplasarea de la FK Sloboda Mrkonjić Grad. Joacă pe Stadionul Romanija, a cărui capacitate este de 2000 de locuri, din orașul Pale, care are o populație de 22.000 de locuitori. 97 % sunt de origine sârbă, bosniaci sunt 1 %, iar vlahi au mai rămas doar 0,5 la sută.
În Bosnia există regiunea istorico-geografică, Romanija, ca unică mărturie importantă a prezenței neolatine a valahilor (numiți „Vlasi” de bosniaci) în zonă. De fapt, această regiune bosniacă își trage numele încă din Evul Mediu când a fost locuită în principal de populații neolatine, care au supraviețuit în această zonă muntoasă invaziilor barbare din secolul al VIII-lea.
De asemenea, trebuie subliniat că la sfârșitul secolului al XX-lea suprafața sa era doar jumătate în comparație cu începutul secolului al XIX-lea, când se întindea până la râul Drina. În plus, academicianul Marko Vego consideră că Romanija a fost mult mai mare la începutul Renașterii, ajungând până în zona Banja Luka (unde se află așa-numitul „Munte Vlasic”, sau Muntele Vlahilor).
În această regiune muntoasă de aproximativ 2000 km² de la nord de Sarajevo încă se mai produc produse lactate tipice vlahilor. Mai mult, unele obiceiuri, cum ar fi muzica tipică, caracterizează Romanija și rădăcina sa vlahă: de fapt, cântecele inspirate ale păstorilor aromâni sunt celebre.
În plus, la sfârșitul Războiului din Bosnia din 1996, regiunea Sarajevo-Romanija a fost înființată administrativ, ca una dintre cele 7 regiuni ale Republicii Srpska și care este situată în estul Bosniei. Orașul Vlasenica, unul dintre cele mai mari din regiune, a fost unul dintre centrele principale ale „Vlasilor” (de unde și-a luat numele).
În 1991-1992 a existat așa-numita Regiunea sârbă autonomă Romanija („Srpska autonomna oblast Romanija”), o regiune autonomă creată de sârbi, care a fost o parte a republicii sârbilor bosniaci în timpul Războiului din Bosnia din 1995-1996.
Din noiembrie 1991, această regiune a fost extinsă prin adăugarea zonei sârbe din Birac (situată în jurul orașului Vlasenica) și pusă sub președinția lui Drago Blagojevic, iar, până în 1992, a fost încorporată în republica sârbă existentă în prezent în Bosnia. Pietrele monumentale care datează din Evul Mediu găsite în Bosnia și Herțegovina și în unele zone din Croația, Muntenegru și Serbia de astăzi au fost ridicate de vlahi (Vlasi)
Articol scris de Mircea OGLINDOIU
Interesant
Da!