Ruina din centrul Severinului!

Lăsat în paragină după Revoluție, Stadionul „Dr.Angelescu” din Drobeta Turnu Severin se degradează pe zi ce trece! Asta în contextul în care toți politicienii din ultimele 3 decenii s-au lăudat în campaniile electorale că îl vor reabilita! Ultimul care a făcut acest anunț a fost, în 2023, actualul primar al Severinului, Marius Screciu! Tot el se lăuda și în urmă cu 20 de ani cu acest proiect, în perioada în care era director la DJTS Mehedinți.

Este vorba despre un proiect de 41 milioane de lei, pe care îl depunem la CNI, care vizează reabilitarea întregului stadion Angelescu, mă refer la terenul de joc, la tribune, la pista de atletism, la refacerea clădirii care adăpostește vestiarele și birourile, parcare lângă, căi de acces. Totul în decurs de aproximativ 36 de luni. Să sperăm că vom reuși să îl terminăm la timp. Așteptăm în acest moment ca proiectul să intre în finanțare la Compania Națională de Investiții”, spunea, la Radio Accent, primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, în urmă cu 18 luni!

Ce s-a mai ales de acest proiect? Cred că nici CNI nu știe! Dar poate ne spune public edilul Severinului! Bani publici pe studii de fezabilitate s-au tot „păpat”.

BURLEANU ȘI ALADIN SE LĂUDAU ÎN 2018

Chiar și președintele FRF, Răzvan Burleanu, se laudă în campania electorală din 2018 cu reabilitarea emblematicului stadion de la malul Dunării! Dar vina nu-i aparține, fiindcă proiectul FRF implica doar montarea unui gazon artificial, în valoare de 200.000 euro, iar CJ Mehedinți, care avea în administrare baza sportivă, trebuia să investească în reabilitarea tribunelor și a pistei de atletism. „Cu siguranță vom concretiza acest parteneriat, pentru că am început discuțiile cu aproximativ trei luni în urmă, când m-am întâlnit cu domnul Geolgău, care mi-a prezentat proiectul Federației Române de Fotbal. Este adevărat că vorbim despre o investiție limitată, în sensul că FRF va suporta financiar doar costul terenului sintetic, iar noi trebuie să facem celelalte investiții, legate în principal de reabilitarea tribunelor. Nu facem decât să reluăm proiectul nostru mai vechi, pentru care am încercat să obținem finanțare prin programul INTERREG IPA România-Serbia. Avem studiul de fezabilitate deja întocmit, o să îl adaptăm conform cerințelor Federației”, declara Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți, în 2018.

„Federația Română de Fotbal, exclusiv din surse private, a reușit în 2017 să constituie un fond de investiții de aproximativ 2 milioane euro, bani pe care dorim să îi investim în terenuri cu gazon artifical, care să fie folosite exclusiv de copii și juniori. Am identificat două baze sportive, dar aceasta (n.r. – Stadionul Dr. Angelescu) pare să fie cea mai bună variantă. Ne dorim ca într-un timp cât mai scurt să putem să semnăm acest parteneriat și să ne apucăm de demararea proiectului”, l-a completat Răzvan Burleanu, la vremea respectivă!

A avut nocturnă pe bază de vapori de mercur

Nocturna pe bază de vapori de mercur

Construit în 1922, prin decretul fostului ministru al învățământului, Constantin Angelescu, sub denumirea de „Stadium Traian”, arena a fost dotată în 1971 cu instalație de nocturnă pe bază de vapori de mercur, dar aceasta a funcționat pentru o foarte scurtă perioadă. Tribunele erau pavate cu ceramică, unicat în România, dar aceasta a fost, în mare parte, furată după Revoluție, sau îndepărtată de autoritățile locale, la tribuna 1, în urmă unei reabilitări de mântuială!

Mircea Lucescu a evoluat pe Stadionul „1 Mai”

Arena a fost în anii ‘70-’80 gazda mai multor meciuri din cadrul fazelor superioare ale Cupei României, la care au participat inclusiv echipe emblematice, gen Universitatea Craiova sau Dinamo, iar ultimul meci important s-a disputat la data de 3 decembrie 1980, între Politehnica Timișoara și Corvinul Hunedoara, în optimile competiției. Bănățenii erau deținătorii trofeului și s-au impus cu 2-1 pe un teren înghețat, prin golurile lui ”Lone” Nedelcu și ”Liță” Dumitru, respectiv Mircea Lucescu, care era antrenor-jucător la ”corbi”.

În anii ’40, chiar și Rapid București a jucat pe acest stadion, împotriva echipei locale CFR Turnu Severin. După Revoluție, arena, pe care regimul comunist o denumise ” 1 Mai”, și-a schimbat denumirea în ”Dr. Angelescu” și s-a degradat de la an la an.

S-a zvonit, la un moment dat, că ar putea fi construit un mall pe terenul respectiv sau că stadionul va fi cedat unor oameni de afaceri obscuri, care voiau să-l compartimenteze și să facă mai multe terenuri sintetice de minifotbal și tenis de câmp, în vederea închirierii acestora, precum cele de la diverse școli generale sau licee de pe raza municipiului. Chiar și fostul candidat la Primăria Drobeta Turnu Severin, Daniel Cîrjan, venise cu un proiect, haotic , de campanie, care implica împărțirea suprafeței de joc în mai multe terenuri de dimensiuni mai mici, ceea ce contravine legii ANS!

Severinul nu mai are echipă de fotbal la nivel național de 11 ani!

Drobeta Turnu Severin nu are echipă locală de fotbal în ligile naționale de 11 ani, după ce Gaz Metan Severin a retrogradat din Liga 1 și s-a desfiintat imediat, fiind înglodat în datorii, peste 500.000 de euro! Reședința județului Mehedinți beneficiază și de o arenă modernă, de 20.000 de locuri, Stadionul Municipal, care a fost în ultimul deceniu gazda mai multor cluburi din afara județului, precum Pandurii Târgu Jiu, Universitatea Craiova, FCU Craiova, CSO Filiași sau Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Aici s-a jucat și meciul contând pentru turul 2 preliminar Europa League, Universitatea Craiova – AC Milan 0-1, în iulie 2017.

Articol scris de: Mircea OGLINDOIU

3 Comments

  1. luiza buzatu

    Nu există interes pentru sport din partea politicienilor!😔

  2. Dorel

    Niște hoți! Vor sa îl lase sa se degradeze de tot ca să vândă apoi terenul! Ordinarilor! Nu vă este rușine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *